Temat: Ostatni król Polski. (klasa 6)

I. Przypomnij sobie, jak wyglądała sytuacja polityczna Rzeczpospolitej w czasach panowania Wettinów.  Zastanów się, dlaczego szlachta była zadowolona z czasów saskich?

II. Przeczytaj z podręcznika podrozdział „Ostatnia wolna elekcja” s. 188. Jak doszło do wyboru Stanisława Augusta Poniatowskiego na króla Polski?

III. Jakich reform dokonał król podczas początków swojego panowania? (Wymień na podstawie podrozdziału „Pierwsze reformy s. 189.)

IV. Obejrzyj film:

V. Zapisz notatkę:

1.W 1764 r. na króla RON (Rzeczpospolitej Obojga Narodów) wybrano Stanisława Augusta Poniatowskiego, który próbował przeprowadzić szereg reform: ograniczenie wpływów magnatów (poprzez tworzenie komisji – zalążków organu władzy centralnej); uruchomienie mennicy państwowej, powołanie pierwszej państwowej, świeckiej szkoły – Szkoły Rycerskiej w Warszawie; powstanie czasopisma Monitor oraz powołanie Teatru Narodowego.

VI. Przeczytaj, czym były prawa kardynalne (s. 191). W jaki sposób władczyni Rosji uzależniła od siebie państwo Polskie? Zapisz dalszą część notatki:

2.Prawa kardynalne, których gwarantem została caryca Katarzyna II potwierdzały zasady ustroju państwa polskiego, chroniąc interesy magnaterii: liberum veto, wybór króla w drodze wolnej elekcji, artykuły henrykowskie, uprzywilejowanie szlachty.

VII. Czym była konfederacja barska? Przeczytaj (s. 192). Następnie obejrzyj poniższy film:

VIII. Zapisz dalszą część notatki:

3.Konfederacja barska (1768 – 1772)
Przyczyny. Szlachta sprzeciwiła się zależności politycznej Rzeczpospolitej od Rosji,  obrona katolicyzmu.
Przebieg.  Katolicka szlachta zawiązała akt konfederacji w miejscowości Bar (Ukraina). Poparła ich Turcja (wypowiedziała wojnę Rosji) oraz Francja (pieniądze, broń, wyszkoleni oficerowie). Walki miały charakter partyzancki. Konfederaci porwali króla, by zmusić go do abdykacji. Wojska rosyjskie miały przewagę.
Skutki. Rosja pokonała konfederatów. Doszło do I rozbioru Polski (1772).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *